Antidepresivi prirode, biljke koje dokazano popravljaju raspoloženje

Antidepresivi prirode, biljke koje dokazano popravljaju raspoloženje

Antidepresivi prirode, odnosno biljke koje pomažu podići raspoloženje zaista postoje. Vrlo su efikasne kod ranih simptoma depresije, pospješuju koncentraciju, i popravljaju raspoloženje.

U nastavku Vam donosimo neke od njih :

Jasmin žuti

Naučnici su mnogim sprovedenim istraživanjima utrvdili da jasmin ima slično dejstvo i molekulski sastav kao lijek valium. Miris ove biljke efikasno smanjuje napetost i popravlja sa. Mirisne čestice jasmina ulaskom u pluća imaju dejstvo slično farmaceutskim antidepresivima, i nerijetko služi baš kao zamjena za farmaceutske lijekove. Opće je poznato takođe i da je eterično ulje jasmina prirodni lijek za stres i depresiju.

Ginko biloba

Ova biljka ima jako povoljan uticaj na nervni sistem, pogotovo kod osoba koje imaju problema sa cirkulacijom krvi u mozgu. Poslije terapije ovom biljkom rezultati su bili sjajni. Djeluje tako da povećava protok krvi u mozgu, odlična je u borbi depresije uzrokovane starenjem moždanih ćelija. Istraživanje je sprovedeno nad 40 pacijenata dokazalo je vidljiv oporavak od depresije, u odnosu na pacijente kojima su imali placebo.

Lavanda

Lavanda je odličan antidepresiv , koji smiruje CNS ( centralni nervni sistem) i takođe smanjuje krvni pritisak. Lavanda pomaže kod mnogih stanja: nervoze, depresije, nesanice tako što ima Lavanda je prirodni antidepresiv koji djeluje umirujuće na središnji živčani sustav i smanjuje krvi pritisak.Kao lijek koriste se eterična ulja o lavande.

Omega 3 masne kiseline

Rađene su mnoge bolničke analize, koje su utrvdile povezanost izmedju omega 3 masnih kiselina i pojave depresije. Osobe koje nisu unosile dovoljno omega 3 masnih kiselina, dosta češće su imale problema s depresijom u odnosu na osobe koje su unosile dovoljnu količinu ove masne kiseline. Zbog toga trebate redovno unositi u organizam namirnice koje imaju omega 3 masne kiseline. Najviše ih ima u orašastim plodovima (preporučujemo orah) i u ribi. Svi bi trebali barem dva puta sedmično da jedemo ribu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *